Sebuah Hikayat..

7:23 PM Faz.M 4 Comments


Salam...
Masa sekolah aku mmg suka belajar sejarah sbb aku rajin buat nota2 simple utk ingat pe yg aku dah belajar. So, sgt jarang utk aku pergi menonton filem sejarah mcm PGL dulu tu. Teringin jgk nak tgk tapi dulu kat Kluang takde wayang cam skrg. Then, bile KRU start promote Hikayat Merong Mahawangsa yg sbnrnya aku tak penah perasan pun sejarah tentangnya aku jadi excited utk pergi tonton. At first mmg nak g tgk mase 1st day dia. Tapi, sbb ala2 malas nak kuar rumah, semalam baru berkesempatan.

IT WAS A VERY GREAT MOVIE!! Sape yg tak pergi tgk mmg tersangatlah rugi ye. Aku rasa cerita mcm ni la baru di katakan membawa filem Malaysia ke persada dunia. KRU mmg sgt berani keluar duit utk beri yg terbaik kepada Malaysia. Walaupun basic filem ni is about history tapi ade jugak unsur2 humor dlm filem ni. Dialog yg paling aku tak lupa bila Admiral china tu usik psl kenakalan si Merong yg flirt perempuan bangsawan. Then, Merong ckp, "Maybe he is my brother Merong Mahasuasa. Haha..buat kelakar plak si Merong ni. Satu lagi bila Prince Marcus panggil si Ying Ying jadi Ching Ching.heheh

Ok..sebelum pergi menonton filem ni aku ade baca komen dari org lain kat sebuah blog. Dia ade list kan kelemahan cerita ni. Yang aku ingat dia ckp:
1) Puteri China tu sgt tak pandai berlakon
Pada aku: lakonan puteri China takde la teruk mana. Still ok la..pandai ape berlakon. Muka dia pun natural dtg dari China. Cantik.

2) Pelakon2 extra utk fighting scene kurus dan buncit.
Pada aku: Ikut logik akal zmn dulu2 time2 Hang Tuah tu takkan sume org yg berperang bdn macam Stephen Rahman kot. Gigih no dorang nak membina bdn jadi camtu.

Lastly, Hikayat Merong Mahawangsa mmg dpt bukak mata org filem kita utk lebih berani melabur duit utk menghasilkan yg terbaik bg filem Malaysia. Dengar2 nya U-Wei bakal keluar dgn ala2 filem Merong ni. Bajet 16 juta beb abes. Tajuk filem is Hanyut starring by Ady Putra and Diana Danielle. So, sama2 la kita nantikan movie ni which is better then Merong or not. :)

p/s: Please la sokong filem Malaysia instead of berhabis duit tonton filem omputeh yg lebih pada dunia khayalan tu.

4 orang bagi komen:

betul,,betul,,betul,,
kadang2 org kita ni pandai kritik aje,,
tp kosong,,
caiyok filem melayu,,

fazreen said...

yela...kt kan tak layan movie omputeh kat wayang ek?hehe

ahakss~ ckp psl badan.. akak, jgn lupa.. cite hollywood mcm 300 or gladiator tu semua bdn tough2.. ok kot klu badan merong(stephen rahman) mcm tu.. hehheee~

fazreen said...

itulah psl...takkan nak import org berbadan sasa jadi askar2 tanah melayu plak. Cam tak sesuai aje...hehe