Menu berbuka puasa

12:02 PM Faz.M 7 Comments


Assalamualaikum...
Selamat berpuasa untuk hari yang ke-17 semua! Amacam puasa?Ok tak? :)
Maybe, agak terlambat la aku share this story. Maklum la..otak selalu blank lately ni. Tak tau nak nulis apa kat blog ni ha. Camno la si Namee tu ada aje benda nak cakap ek? terer ah.. :p

Aku nak cakap pasal apa yang selalu aku makan time berbuka. Setiap orang mesti la lain-lain taste kan? Sama la macam aku. Salah. Family aku punya gaya berbuka memang sama. 

1- Lepas baca doa buka puasa first thing yang akan masuk mulut adalah KURMA.


2- Habis makan kurma, minum air panas buat perut lega kunun-kununnya.


3- Pastu, tangan aku ni capai kuih-kuih manis yang ada. Aku memang suka makan manis-manis untuk berbuka. Sunnah nabi tu weh. (padahal sunnah nabi dah tentu2 la makan kurma jek..hehe)


4- Pastu, boleh la berehat kejap dan time untuk....(agak-agaknye apa ye??)

5- Dah sudah tu, lama sikit la amek masa nak isi perut balik. Makan la yang berat-berat sikit macam bubur ke, nasi goreng ke, sate ke, mee goreng ke..


Tu jela pun menu berbuka aku sekeluarga. Ha, jangan pelik pulak kalau aku tak tulis kita orang makan nasi berlauk. Kita orang memang macam ni. Simple aje. Buka memang takkan makan nasi berlauk pauk except nasi goreng, nasi lemak dan nasi kerabu.

Time study dulu bila aku berbuka just makan kuih mesti housemate atau classmate pelik. Nanti dorang cakap, "Akak tak lapar ke makan tu je?" Uish, perut aku memang tak boleh nak sumbat makanan berat terus. Mau gastrik tak pasal-pasal kang naya aja. Jadinya, pendekatan aku dengan makanan yang lebih ringan tu kira bersesuaian la kan.

Ni nak share satu benda. Hari tu bapak aku bawak la satu jenis kuih yang kita orang tak dapat nak kenal pasti identitinya. Mak aku kata kuih taik itik. Tapi, aku rasa macam bukan. Sedap wo! Kuihnya warna hijau dalam ada gula merah pastu di makan dengan kuah santan. 

Uish! muka semua teruja dapat makan benda alah tu. Aku dengan adik bongsu aku la paling teruja sekali. Nikmat sangat la kununnya bila kuih tu masuk dalam mulut. Bila, bapak aku datang balik kat meja rupanya nama kuih tu BADAK BERENDAM da. Haha. First time tu makan seumur hidup. Jim Alif wau kun(jakun) la aku kejap. :p

Kuih badak berendam..comel kan? :D

So, Thanks sudi jengah!! :)

+ + Gambo semua dari Pok Cik Google ;)

7 orang bagi komen:

meyaemyliya said...

nyummy2..sodapnyeeee :(

tau takpe dik...heheh :)

saya?saya? semua saya melantak time puasa.. hahaha!!

wah fieza..lame da tak bg komen kat sini ye..hehe..uish, fieza ske mkn ea?hehe..xpe la dik..mkn slagi blh mkn.. :p

hehehe~ jarang komen but always singgah blog akak.. ehehee~ time puasa je suka melantak.. nafsu xleh kawal.. ish3.. batal puasa mcm tu,kn? hahaha! tu yg badan naik time puasa!! hahaha!

zeehan said...

errr... nasi lemak tu mcm sedap.. Nyum! Nyum! Nyum!...

fieza: control sikit nafsu mkn tu cik fieza oi..hehe

zeehan: jgn terpedaya tau...gmbr je tu..hehe