Amboi-amboi, bebudak kecik ni...

8:15 AM Faz.M 7 Comments



Assalamualaikum...
Lanjutan dari marhaban yang aku joined untuk hari pertama. On the way balik rumah, jalan together2 dengan mak nampak la tiga orang budak perempuan darjah 3 ke 4 macam tu la. Nampak jugak ada budak laki naik motor. Maybe, dalam form 1 ke form 2 kot. Riuh benar dekat bebudak ni ha. Dapat la tangkap ape yang bebudak ni cakap.

"Hei, dia kata dia sayang dekat kau!"

Huh? Tanjat aku dengar. Aku pun mula la acting like a sister nih.

Aku: Amboi-amboi, masuk rumah dik.
Budak kecik: (Muka innocent) Rumah kunci tak boleh masuk.
Aku: Mak mana?
Budak kecik: Dekat atas (sambil tunjuk last rumah yang kitaorang pergi tadi) belum balik.

Lepas kena bebel dengan aku. Aku pun teruskan perjalanan. Gaya macam jauh benar rumah kau kan?Haha. Soseh-soseh la dengan mak.

Aku: Bukan main lagi mak budak-budak sekarang ni.
Mak: Ha ah, pandai pulak bersayang-sayang.
Aku: Itu la mak, pengaruh tv la tu. Sekarang banyak drama cinta dekat tv. Terikut-ikut la tu.
Mak: Tu la tu.

Adoyai, tak sangka betul aku bebudak kecik sekarang ni dah cakap, saya sayang awak, awak sayang saya tak? Time aku dulu, budak laki pun aku tak kenal. Maklum la sekolah perempuan. Tapi, bila pergi sekolah agama jumpa gak bebudak laki. Takde la pulak aku pandai nak cakap sayang-sayang ni. Makna sayang tu pun tak tau kot.

Mungkin jugak faktor sekolah campur buat dorang senang nak feeling-feeling kot. Yeke? Aih, kelakar pun ada. Yela, kecik-kecik macam tu apa sangat la yang dorang tau pasal cintakan? Kenapa aku cakap ni semua sebab pengaruh tv? Ada betulnya sebab drama melayu sekarang banyak disogok dengan kisah-kisah cinta remaja. Itu yang dorang tau apa itu sayang dan cinta. Tapi, aku jamin the meaning of true love dorang tak tau pun. Yang dorang faham dan tau cinta dan sayang tu is between boys and girls. Takut gak aku budak-budak sekarang ni. Camne la zaman-zaman akan datang nanti kan?

p/s: Dah minimize my blog...bosan sendiri tgk font side bar kaler blue pink.. :p

Thanks sudi jengah... :)

7 orang bagi komen:

Azril Azmin said...

alahh, budak zaman skrg. tak syok ah becinta cinta nih. lame, wahaha kawin dulu baru syok. haha takde life ah klau besayang sayang ni awal-awal. semua yg patut dirasa masa usia muda dah terbantut hanya sebab dorg bercinta aje. porahhh zaman kanak-kanak sure tak syok klau semua sebok becinta mcm org besar. haha

tq tq :))

amboi, panjang no komen ko dik..haha..itu la dorg ingt cinta itu best, indah..bunga2 cinta..pada hal sekali clash..mau frust tertonggeng semua..haha

Cik Eka said...

budak skang memang camni gamaknyer awak...selalu budak2 kat FB tgoklah gambar laga2 pipi
cakap sayang cinta rindu bagai..

aduhai dah tahu ke makna cinta tu hapa..lepastu bila gaduh mula meluah macam2 kat fb...

kalau alam realiti mereka masih guna surat2..pernah baca surat budak2 buang..
eh macam2 ayat cinta yang bunga dalam tu....

betul tu..cemana percintaan zaman akan2 dtg nnti

Azril Azmin said...

haihh, betul tu betul! buang masa jee. baik enjoy life sendiri dulu, serabut kan kepala buat apaa. kita kene chilllll :)
*thumbs up, ngee XD

Cik eka: Itu la, ini semua pun sbb keamjuan teknologi jgk la. Dulu mne dorg tau FB tu ape, myspace tu ape..skrg ni bile internet tu da jd keperluan itu yg mcm2 perangai bebdk kcik ni kt dpt tgk...

Amin: mmg pon, buat sakit otak aje pk bnde2 tak msuk dek akal cenggini...aih...

ish2. memang betul la ape yang awak kata tu kan.. kita pun pelik lah sekarang ni.. budak2 dah pandai panggil sayang2 dah.. kadang2 lebih up lagi.. siap paggil baby lah pulak..

haishh.. dulu masa kecik2 kite xde pon camgitu.. herm.. ni hah, lagi lah zaman sekarang ade henpon.. siap ade FACEBOOK lagi.. memang 24 jam lah kan update status.. ngan boyfren die..

Adibah: Peredaran zaman buat semua ni jd camtu..tkot gak bila fikir2 blk..dorg pun dah ade FB tau..dsyt la bdk2 skrg ni..