Pencuri besi..

9:49 AM Faz.M 4 Comments


Assalamualaikum...
Beberapa hari yang lepas di kala bapak aku nak ke toilet membuang hajat dalam pukul 5 pagi dia terdengar bunyi pelik di luar rumah. Sekali pergi tengok je rupanya kepala paip besi dekat tepi rumah dah hilang. Maksudnya, dah di tanggalkan oleh orang yang tak sepatutnya. Ish-ish. Kesian kepala paip tu jadi mangsa. Bila aku menyinggah rumah kakak aku petangnya, jiran dia jugak alami benda yang sama. Kepala paip dia pun dah di ambil orang. Adoyai, tak patut betul la dorang ni.

Tahun lepas, habis besi lubang dekat depan rumah aku tu di rembatnya. Ha, sekarang bapak aku ganti dengan batu terus. Berapa tahun yang lepas jugak, mangga gate rumah aku pun jadi mangsa curi. Aih, aku tau la harga besi sekarang mahal. Kan banyak jugak kes meter air yang dicuri. Sampaikan ada yang mangga meter air sebab takut kena curi. Agak-agak la kalau nak curi pun. Barang yang orang guna kot. Dah terdesak sangat ke?

Entah siapa punya keje. Mungkin juga 'mat pit'. Eh, betul ke aku eja tu? Haha. Gasak la. Asalkan dia tak ganggu hidup aku sekeluarga sudah.... :p

Last-last bapak aku ganti dengan kepala paip plastik. Ha, kau nak amek lagi tak??

Gini la gamaknye mangga rumah bila tak di ketap akan di baham oleh pencuri besi..sekarang dah tak berani dah buat gini.

Ini la lubang longkang kat depan rumah aku tu. Bernas gak idea bapak aku gantikan dengan batu. Tapi, jenuh la aku nak angkat. Berat wo..
Apesal aku nak angkat pulak??

Aku rasa kalau boleh dia angkut, dah lama dia angkut gate old school rumah aku ni ha..heheh

p/s: Penat aku guna pok cik Google cari harga segram besi kunun nak share kat sini. Hampeh, takde pun...

4 orang bagi komen:

WuMing said...

WuMing paling tension orang curi motor beberapa tahun lepas..

Kena berulang dengan kereta... Dah laa minyak pula mahal... Walau pun kita negara pengeluar minyak...

Ala..siannye WuMing..mmg la dorg ni ikut suke jer nk mencuri..paling pelik bila adik sy study kat poli pastu kwn dia punye moto blh kne curi pdhl park dlm poli..bile tnye pak gad dia kte tu bkn t/jwb dia..blh plak ckp cmtu kan?sukati dia jek...

ish2 pencuri skrg..besi pon sebat. lepas ni sume kite pakai plastik je.tp mudah terbakar lak..kui3

btw da folow blog ni :)

itu la cik asam..xphm la dorg ni main curi2 gitu..hehe..tq tau follow blog saya... :)